10 alimente bogate în vitamina E

Vitamina E ne face mai frumoși, protejează împotriva virușilor și accelerează vindecarea rănilor. Vitamina E este un antioxidant puternic. Întărește părul și unghiile, îmbunătățește starea pielii și combate îmbătrânirea prematură. De aceea este adesea numită „vitamina frumuseții” și folosită în cosmeticele anti-îmbătrânire. Beneficiile vitaminei E nu se opresc aici. În corpul nostru, acționează ca un scut protector: întărește imunitatea, activează regenerarea țesuturilor, previne formarea cheagurilor de sânge și crește rezistența și elasticitatea vaselor de sânge. De asemenea, favorizează absorbția vitaminelor A și D. Doza zilnică recomandată de vitamina E pentru adulți este de 15 mg pe zi. Femeile însărcinate au nevoie de aproximativ aceeași cantitate, iar în timpul alăptării necesarul de vitamina E crește la 17-19 mg pe zi.

Alimente bogate în vitamina E
- Ulei vegetal
- Migdale
- Nuci de pin
- Broccoli
- Mango
- Semințe de floarea soarelui
- Avocado
- Unt de arahide
- Somon de Atlantic
- Boia de ardei
>
Ulei vegetal
Uleiul vegetal este bogat în vitamina E. Uleiul de germeni de grâu este deosebit de bogat în el: o lingură asigură 135% din doza zilnica de vitamina E. Mai sus In plus, scade nivelul colesterolului, normalizeaza metabolismul si intareste sistemul nervos.
Migdale
Migdalele pot fi consumate singure sau adăugate la o varietate de feluri de mâncare. Rațiile de alimente de origine animală pot fi înlocuite cu cele vegetale precum laptele de migdale, uleiul de migdale sau făina de migdale. 100 g de migdale conțin 26 mg de vitamina E. Sunt, de asemenea, o sursă valoroasă de omega-3, proteine, calciu și fibre. În plus, acizii grași din migdale facilitează absorbția rapidă și ușoară a vitaminei E. Nutriționiștii recomandă consumul de miez de migdale cu coaja maro. Are cea mai mare concentrație de flavonoide antioxidante.

Nucile de pin
Ca și migdalele, nucile de pin sunt o sursă excelentă de vitamina E. O mână conține 2,7 mg de vitamina E, care acoperă 18% din necesarul zilnic. Nucile de pin sunt, de asemenea, bogate în magneziu și fosfor, care întăresc oasele, stimulează metabolismul energetic și îmbunătățesc performanța. Nucile de pin sunt, de asemenea, bogate în vitamina A. Este solubilă în grăsimi și, prin urmare, se combină bine cu vitamina E. Dar nu exagera, pentru ca nucile de pin contin foarte multe calorii. Nucile de pin au gust bun cu paste și caserole, precum și în salate.
Broccoli
Broccoli este considerat unul dintre cele mai bune detoxifiante naturale. Îndepărtează toxinele, excesul de zahăr, colesterolul și substanțele cancerigene din organism. Broccoli este, de asemenea, bogat în vitamina E, iar 100 g din aceasta acoperă 10% din aportul zilnic de vitamina E. Broccoli poate fi consumat și crud, dar este și mai sănătos după un tratament termic blând. Broccoli nu trebuie gătit mai mult de 5-10 minute pentru a crește conținutul de vitamine din organism.

Mango
Nu toate fructele sunt bogate în vitamina E, dar mango sunt. Jumătate de fruct conține 1,5 mg de vitamina E. Adică 10 la sută din cantitatea zilnică. Fructele tropicale suculente și gustoase pot fi găsite în aproape fiecare supermarket. Când cumpărați mango, acordați atenție stării pielii. Coaja de mango nu trebuie deteriorată.
Semințe de floarea-soarelui
Doar 43 g de semințe de floarea soarelui compensează deficitul de vitamina E de o zi. Deși nu conțin colesterol dăunător, semințele de floarea soarelui sunt aproape 80% grăsimi și sunt foarte hrănitoare. Pentru a profita la maximum de ele, nutriționiștii recomandă consumul de semințe crude, nedecojite. Fără piele, sunt mai greu de depozitat, iar atunci când sunt prăjite, vitaminele se pierd și devin o sursă de calorii „goale”.
Avocado
Pur și simplu adăugați o jumătate de avocado la masă pentru a vă asigura 14% din necesarul zilnic de vitamina E și pentru a vă ajuta să vă mențineți sătul mai mult timp. Fructul poate fi adăugat într-o salată, întins pe pâine prăjită, transformat într-un sos sau transformat într-o cremă dulce. De asemenea, avocado are un gust grozav stropit cu suc de lămâie, sare și un praf de piper negru proaspăt măcinat. Deși avocado este bogat în grăsimi, studiile arată că adăugarea lor în dieta te poate ajuta să arzi mai puține calorii și să promovezi pierderea în greutate.

Untul de arahide
Untul de arahide nu este doar un deliciu, este o sursă echilibrată de energie. Conține 25% proteine digerabile și doar 20% carbohidrați. Acest lucru face posibil să consumați unt de arahide într-o dietă săracă în carbohidrați. În plus, untul de arahide este bogat în vitamina E. 100 g de unt de arahide acoperă 45% din necesarul zilnic pentru această vitamină. Apropo, a face singur o astfel de pastă este destul de simplu: pentru aceasta, măcinați alunele într-un blender timp de 10-15 minute. Dacă doriți, rafinați cu sare, miere sau ciocolată neagră.
Somonul Atlanticului
Somonul este plin de „vitamina tinereții”: o friptură de 200 g acoperă 16% din necesarul zilnic de vitamina E. Somonul este, de asemenea, unul dintre cele mai importante omega-3 și omega. -6 acizi grași. Corpul nostru nu este capabil să le sintetizeze singur. Când ne lipsesc aceste substanțe, părul nostru devine tern și uscat, iar pielea noastră se subțiază.
Ardei
Chiar și un ardei de mărime medie acoperă 13% din necesarul zilnic de vitamina E. Ardeii conțin și o doză zilnică de vitamina P rară, care întărește vasele de sânge. Și ea depășește portocalele și lămâile în ceea ce privește conținutul de acid ascorbic. Adăugarea de ardei în dieta zilnică poate restabili microflora intestinală, poate scădea tensiunea arterială și poate crește imunitatea. Atunci când alegeți ardeii, ar trebui să vă uitați cu atenție la coaja fructului. Cu cât are mai puține pete și lovituri, cu atât vitaminele sunt mai bine reținute.

Doza zilnică necesară de vitamina E poate fi atinsă fără suplimente speciale. Deoarece aproape toate alimentele conțin o anumită cantitate de vitamina E, riscul de deficiență de vitamina E este zero. Vitamina E naturală este mult mai puternică decât omologul său sintetic. Vitamina E aparține grupului de substanțe liposolubile. Pentru a accelera și îmbunătăți absorbția, încercați să combinați surse de vitamina E cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi broccoli sau ardei, cu grăsimi vegetale. Este suficient să adăugați o lingură de ulei în salată. Persoanele cu deficit de vitamina E pot fi afectate dacă absorbția lor de grăsimi este afectată. Acest lucru poate apărea cu fibroza chistică și boli hepatice. În acest caz, se recomandă suplimentarea pentru a preveni deficiența, dar numai după consultarea medicului. Deficitul de vitamina E pe termen lung poate duce la slăbiciune musculară, tulburări de coordonare, vedere încețoșată și stare generală de rău. Potrivit nutriționiștilor, vitamina E este și mai bine absorbită atunci când este combinată cu un alt antioxidant, vitamina C.
Este implicată în multe procese din corpul uman. Cu toate acestea, utilizarea prelungită în doze mari poate duce la hipervitaminoză. Un exces de este însoțit de dureri de cap, amețeli, oboseală crescută, dureri abdominale și vedere încețoșată. În timpul sarcinii, vitamina E, ca și alte medicamente, este utilizată numai la recomandarea medicului. Vitamina E este distrusă de lumina soarelui, așa că alimentele trebuie depozitate într-un loc în care lumina nu pătrunde. Dintre toate vitaminele, vitamina E este cea mai puțin sensibilă la tratamentul termic. Cu toate acestea, este recomandabil să reduceți timpul de gătire și să folosiți metode blânde de gătit. De exemplu, coacerea la abur, coacerea în cuptor sau fierbere. Uleiurile presate la rece conțin cea mai mare parte de vitamina E, așa că este indicat să le adăugați în salată. Datorită proprietăților sale, vitamina E este utilizată pe scară largă în cosmetică. Este continut in diverse produse cosmetice: seruri, uleiuri, creme, emulsii, balsamuri. Vitamina E este o componentă obligatorie a produselor pentru tratarea pielii sensibile și iritate, șampoane și măști de păr, lac de unghii medicat. Nu este numită degeaba „vitamina tinereții”: vitamina E este folosită în liniile cosmetice anti-îmbătrânire, precum și în preparate pentru prevenirea și corectarea modificărilor pielii legate de vârstă. Vitamina E face pielea supla, sporindu-i elasticitatea si turgul. Este un luptator eficient împotriva pigmentării pielii și, prin urmare, este adesea folosit în produsele de albire a pielii. În plus, vitamina E ajută la refacerea barierei epidermice – este folosită pentru arsuri și piele uscată. Vitamina este, de asemenea, utilă: protejează pielea de deteriorarea mediului și se găsește în diferite creme protectoare și rujuri rezistente la îngheț.