Alimente proteice – Top 10 cele mai bune surse de proteine

Alimente care conțin proteine

Proteinele – elementul de bază al vieții

Alimentele bogate în proteine au în prezent reputația de a stimula metabolismul și, astfel, aduc o contribuție importantă la un metabolism funcțional al grăsimilor. Studiile confirmă faptul că alimentele bogate în proteine vă mențin săturați mai mult timp și împiedică în primul rând să apară poftele de mâncare. Anterior doar o problemă pentru sportivi și vegani, dintr-o dată mai mulți oameni ca niciodată sunt îngrijorați dacă își îndeplinesc cerințele zilnice de proteine. Ca regulă generală, adulții ar trebui să consume 0,8 g de proteine pe kg de greutate corporală pe zi. Pentru un bărbat care cântărește 70 de kilograme, ar fi 56 de grame de proteine, care ar trebui integrate în meniul zilnic.

Proteine vegetale sau animale?

Părerile au fost împărțite cel mai târziu aici, deoarece condițiile din abatoarele locale au documentat nu doar mizeria animalelor, ci și a oamenilor care trebuie să lucreze acolo în cel mai mare caz. Condiții nefavorabile. Decizia de a consuma carne sau produse de origine animală în general poate și trebuie să fie luată de toată lumea. Cei care preferă o dietă vegetariană sau vegană din convingere, din motive etice și în beneficiul animalelor și al planetei nu trebuie să se teamă de lipsa de proteine (vezi top 10 furnizori de proteine). Cu toate acestea, dacă nu doriți să vă lipsiți de carne, trebuie neapărat să acordați atenție calității și originii. Același lucru este valabil și pentru ouă și produse lactate. Calitatea în loc de cantitate ar trebui să fie prima prioritate. Discuțiile despre ce surse de proteine să acorde preferință au luat acum trăsături aproape religioase. Ambele părți au argumente bune, iar pentru ambele părți au fost publicate între timp numeroase studii medicale care le dau dreptate suporterilor și îi pun pe adversari la locul lor.

Adevărul este că proteina animală a fost mult timp considerată „de calitate superioară” decât cea din plante, deoarece cantitatea de aminoacizi esențiali pe care o conține este mai mare, pe care organismul nu îi poate produce singur. Vestea bună: Între timp, cercetările au adus în discuție o nouă figură cheie pentru cei indeciși: valoarea biologică.

Combinația este imbatabilă

Cu cât proteinele din alimente sunt mai asemănătoare cu blocurile proteice ale organismului, cu atât valoarea biologică este mai mare și cu atât acest aliment poate fi mai bine absorbit și procesat de organism. Următoarea veste bună: valoarea biologică poate fi mărită cu combinații simple de alimente. Dacă are loc combinația de proteine vegetale și animale, este garantată o aprovizionare optimă a organismului.

De exemplu, un ou are o valoare biologică de 100 și este, de asemenea, folosit aici ca bază pentru calcul. Dacă combinați ou cu cartofi, se obține o valoare biologică de 134.

Primii 10 furnizori de proteine (în grame la 100 de grame)

Granule de soia (43 g) fasole de lupin (40 g) boabe de soia (36 g) brânză Harz (30 g) șuncă Serrano (30) g) Linte roșie (27 g) Carne de vită (25 g) Arahide și amp; Semințe de in (25 g) Migdale (24 g) Somon (20 g) Dacă îți lipsesc produsele lactate mult lăudate din această listă: quarcul și brânza de vaci pot avea doar 13 grame de proteine la 100 de grame de produs. Un ou cântărește, de asemenea, doar 13 grame.Ceea ce este surprinzător în multe cazuri: carnea de vită este cu mult în urmă pe locul 7, iar peștele și fructele de mare nu sunt chiar atât de mari pe cât cred mulți oameni.

Pudra proteică pentru sport și dietă

O dietă sănătoasă și echilibrată va acoperi întotdeauna necesarul de proteine al unei persoane active obișnuite. Sportivii își pot crește necesarul de proteine consumând suplimentar pudră de proteine. Există acum o gamă largă de zer sau proteine din zer, cazeină și variante vegane care cu siguranță pot ține pasul cu concurenții animalelor. Bonus suplimentar: pudra proteică asigură o senzație mai lungă de sațietate. Acesta poate fi un efect binevenit în timpul unei diete sau a postului intermitent.

Nu te stresa când mănânci!

Discuția condusă de mass-media despre echilibrul corect al proteinelor a cunoscut recent un adevărat hype. Dietele moderne, cum ar fi sărace în carbohidrați și keto, nu reduc la tăcere dezbaterea proteinelor. Dacă iei o dietă destul de variată și gătești în principal pentru tine (fără produse semifabricate sau finite!), nu poți greși mare lucru când vine vorba de nutriție. Eliminarea vântului din pânzele discuției ar elimina o parte din stresul din viața noastră de zi cu zi. Și până la urmă, cel mai important lucru atunci când vine vorba de mâncare este plăcerea, nu mustul!